Składniki:
- 115 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 90 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 150 g masła orzechowego (crunchy)
- 3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać połączoną mąkę pszenną i żytnią, sodę i szczyptę soli. Na koniec wmieszać płatki i masło orzechowe. Powstałą masę należy wyrobić (ręcznie lub mikserem). Z powstałego ciasta należy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczyć je lekko widelcem lub łyżką. Piec ok. 15 minut (do zbrązowienia) w 180 stopniach.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz