- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (dałam troszkę mniej, ok. 200 g)
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego (lub kefiru, maślanki)
- 2 łyżki oleju
Potrzebna będzie tortownica i papier do pieczenia. Tortownicę o wymiarach 23-24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem, potem posmarować boki i przykleić papier tak, by wystawał ponad fomę na ok. 3-4 cm.
W garnku rozpuścić masło, wodę , kawę i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypaliło, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę i na końcu dodać cukier. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać do mąki. Na końcu powoli dodawać czekoladową masę, ciągle mieszając. Przelać do formy.
Piec w 160ºC przez około 80 minut (sprawdzić ciasto po upływie 50 minut, by nie piec go za długo, potem sprawdzać co 10 minut czy jest już wypieczone, powinno być wilgotne ale nie płynne). Wystudzić.
Ganasz (pominęłam):
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić powyższe składniki. Wystudzić. Lekko ciepłą posmarować ciasto razem z bokami.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz