niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczny makowiec

Przed pieczeniem makowca trzeba się upewnić, że wszystko do jego przygotowania jest w domu. U mnie teoretycznie-było. Sypki mak, wrzątek i maszynka do mielenia....
W ostatniej chwili okazało się, że posiadam tylko JEDNO siteczno do maszynki i zdecydowanie nie jest to sitko do maku. Co wrzuciłam od góry to wyszło w niezmienionym stanie po drugiej stronie. Na szczęście niemożliwe stało się możliwe i w niedzielę (!), na świątecznym targu teść kupił mi sitko do mielenia maku. Makowiec wyszedł z pieca. I oczywiście zadedykowałam go wybawicielowi.
Niezawodny przepis jak zwykle z Moich wypieków

 Składniki na masę makową:
  • 500 gram suchego maku
  • 100 gram rodzynek
  • 6 ubitych na sztywno białek
  • 170 g. brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • dodatkowo: skórka pomarańczowa, posiekane włoskie orzechy (wedle uznania)
Mak zaparzyć we wrzątku. Chwilę poczekać i odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia z sitkiem o bardzo drobnych otworach. Do uzyskanej masy dodać resztę składników: cukier, masło, ekstrakt migdałowy (lub aromat), cynamon. Na końcu partiami dodać ubite białka (białka do masy, nigdy odwrotnie).

Składniki na ciasto drożdżowe (z którego wyjdą 3 strucle):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 45 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
Wykonanie:
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną. Drożdże suche mieszamy od razu z mąką.

Zagnieść wszystkie składniki, na końcu dodając roztopione masło. Odstawić w ciepłe miejsce w misce wysypanej mąką na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie chwilę wyrobić, podzielić ciasto na 3 części, z każdego kawałku wywałkować prostokąt o grubości ok. 3 mm. 1/3 masy makowej rozsmarować na rozwałkowanym cieście, zostawiając ok. 2 cm z każdego boku. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Końce zawinąć pod ciasto. To samo należy zrobić z pozostałymi 2 kawałkami ciasta. 

Przygotować 3 kawałki papieru pergaminowego. Za pomocą pędzelka posmarować każdy z kawałków olejem. Zawinąć podwójnie każdy kawałek makowca w papier tak, żeby zostało od góry ok. centymetra luzu. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 minut.

Lukier to już prościzna:
  • gorąca woda
  • cukier puder
Jeśli lubicie gęsty, biały lukier należy rozpuścić jak najwięcej cukru w jak najmniejszej ilości ciepłej wody. Jeśli wolicie mniej słodko-więcej wody a mniej cukru. Na wierzch-jak lukier jest jeszcze mokry można wysypać odrobinę maku lub udekorować ciasto kandyzowaną skórką pomarańczową.

Bon apetit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz