wtorek, 28 stycznia 2014

Bezglutenowy tort czekoladowy

Dla małych alergików jak znalazł :) Ze składników, które zwykle są w domu. Do tego szybki w przygotowaniu i mega pyszny. Złamany kwaśną konfiturą z porzeczek,chmurą czekoladowego kremu i bezami staje się wykwintną propozycją na specjalne okazje. 
Przepis (a właściwie część przepisu) z moich wypieków (chciałoby się dodać ofkors!)


Składniki na ciasto:
  • 4 duże jajka-żółtka oddzielone od białek
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub jeśli nie macie-można pominąć)
  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki brązowego cukru demerara
  • szczypta soli 


W kąpieli wodnej rozpuścić masło, połamaną czekoladę i kawę. Powstanie błyszcząca mikstura. Lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka i ekstrakt. W metalowej misce z odrobiną soli ubić na sztywno białka, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Do czekoladowo-maślanej masy dodać 1/3 białek i powoli rozmieszać. Następnie dodać resztę białek i wszystko dokładnie (ale bardzo delikatnie) wymieszać.





Tortownica: jeśli chcecie wysoki i grubszy blat użyjcie tortownicy o średnicy 20 cm. Jeśli bardziej płaski-23-24 cm, kładąc na jej dno papier do pieczenia. 
Do tortownicy delikatnie przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. 
Jeśli użyjecie tortownicy o wielkości 23-24 cm ciasto powinno się piec ok. 18-20 min. Jeśli mniejszej-chwilę dłużej-warto po 20 minutach sprawdzić patyczkiem (na środku) czy jest już suche.
Ciasto w piekarniku bardzo urośnie, podczas studzenia opadnie.

Do udekorowania tortu można użyć zwykłej śmietany kremówki ubitej z cukrem pudrem. U nas króluje ganasz z mlecznej czekolady. Trzeba go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 175 g mlecznej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do garnka z grubym dnem wlewamy kremówkę. Tuż przed tym, jak zacznie wrzeć (poznacie po tworzących się kożuchach na powierzchni) zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę i kawę. Wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Włożyć na min. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie ubić mikserem do uzyskania gęstego kremu (uwaga, dość szybko się waży).

Mój tort składał się z:
  • bezglutenowego blatu czekoladowego
  • warstwy konfitury porzeczkowej
  • kremu czekoladowego
  • bezików (przepis wkrótce)

Bon apetite!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz